SIVUT

4/26/2020

Kesän 2019 muistoja - järviruokon röyhyillä vihreää




Näin ennen uutta alkavaa värjärikesää on hyvä muistella viime kesän tekemisiä, joita en tullut kirjoittaneeksi muistiin. Värjäysinto oli kesällä muistiinpanojen tekemistä kiehtovampaa ja liemien keskellä usko siitä että tekemiset ovat muistettavissa myöhemmin on suuri. Jo pelkkä ammatillinen kokemukseni pitäisi ohjata toisenlaiseen toimintaan, mutta "maanisessa" vaiheessa pysähtyminen olisi ollut viime kesänä mahdotonta. Kuvat näytän kuitenkin napanneen ja hyvä niin.



Tässä kirjoituksessa kertaan järviruokon kukinnoilla eli röyhyillä tekemääni värjäyskokeilua. Värjäykseen käyttämieni röyhyjen määrää en punninnut. Tämä oli ihan tietoista, sillä en viitsinyt. Keräsin niitä juuri auenneina 20 L:n kattilallisen puolilleen ja siinä se. Kukinnon ympärillä olleet vihreät lehtiosat poistin kyllä parhaani mukaan.


Peitin röyhyt vedellä, niin että ne peittyivät kunnolla ja nostin veden lämpötilan kiehuvaksi. Keittelin röyhyjä tunnin verran ja tutkin irronnutta väriä valkoisella kertakäyttömuovilusikalla. Pettymyksekseni väri oli ruskean kellertävää ja odotukseni vihreästä väristä koki pettymyksen.

Onneksi olin jo aikaisemmin ymmärtänyt pHn merkittävän vaikutuksen värjäystulokseen. Keitoksen pH oli seitsemän ja muuttamalla sitä pienellä ripauksella soodaa emäksisempään suuntaan, pH8, sain liemen värin muuttumaan upean kirkkaan vihreäksi. 



Tämän jälkeen jäähdytin liemen lämpötilan 80 C-asteeseen ja laskin sinne 100g etukäteen alunapuretettua lankaa. Annoin lankojen olla yhden tunnin ajan 80-asteessa ja nostin vyyhdin pois, minkä jälkeen sijoitin toiseen kastoon jälleen 100g esipuretettua fingering merinoylonsekoitelankaa (75/25). 

Sekä ensimmäisen että toisen kaston väri oli upea kirkas vihreä.

Sitä en muista, minkä vuoksi en jatkanut kirkkaitten jälkivärien ottamista liemestä. Ehkä into kokeilla värin muuttumista rautavihtrillin eli rautasulfaattijauheen avulla kiehtoi niin paljon että lisäsin sitä neuvotun määrän 1% langan kuivapainosta keitokseen.

Tämän jälkeen laitoin jälleen alunalla esipuretetun 100g:n merinonylon lankavyyhdin liemeen ja pidin sitä väriliemessä 15 min. Samoin tein toiselle vastaavalle vyyhdille ja lopputuloksena minulla oli kaksi tummempaa ja väriltään maanläheisempää vihreää lankavyyhtiä.

Alla kuva viime kesäinen kuva märistä värjätyistä vyyhdeistä kastojärjestyksessään vasemmalta lukien: 

- 1. vyyhti, 1. kasto, alunapuretus
- 2. vyyhti, 2. kasto, alunapuretus
- 3. vyyhti, 1. kasto 1% FeSO4 lisäyksen jälkeen. Lanka, alunapuretus
- 4. vyyhti, 2. kasto 1% FeSO4 lisäyksen jälkeen. Lanka, alunapuretus




Kuvasin kaikki neljä kerittyä vyyhtiä vielä tänään ja kauniisti olivat värit säilyneet pimeässä säilytettynä. En ole vielä tarkastanut syksyllä viherhuoneeseemme laittamaani lankojen valonkestokokeilua tarkemmin. Pikaisella vilkaisulla röyhyvihreät näyttävät säilyneen sielläkin.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti