SIVUT

4/22/2016

"Matkalla mökille" -saunatekstiilit










Taito Helsky -käsityökoulun kevään opetus keskittyi kankaan painantaan ja värjäykseen. Tehtävänämme oli suunnitella teemaan "matkalla" sopiva pieni sisustustekstiilikokonaisuus. Oma matkani suuntautui Nuuksion mökillemme ja päädyin tekemään sinne saunatekstiilisarjan aurinko- ja shiborivärjäystekniikoita sekä suorapainolla pigmenttivärejä (peitto- ja kuultopastoja) hyödyntäen. 

Tekstiileihin valitsemani värit valitsin mökin ympäristön sekä tekemäni ideakollaasin innoittamana. Sininen väri tektiileissä viittaa tontilla kasvaviin mustikoihin sekä viereiseen lampeen. Musta, harmaa ja valkea ovat vahvasti edustettuina mökillämme ja erityisesti mökkisaunassamme.

Painokuvioiksi valitsin ideakollaasista perhosen sekä pitsiliinakuvion ns. virkkausgraffitista, joka oli toteutettu löytämässäni kuvassa vanhalla pitsiliinalla. Tavoitteenani on toteuttaa jonkinlainen virkkausgraffitti myös omalle mökillemme ja siksi löytämäni kuva päätyi omaan ideakollaasiini.


Ideakollaasi "Matka" -teemaan

Opetuksessa esiteltyjen lukuisien kankaanpaino- ja värjäysmenetelmien testaus jäi omalta osaltani kevään aikana melko kapeaksi Lilja tyttöni keikkuessa koulussa mukana. Työaikani supistui ajaksi jolloin Lilja nukkui päiväuniaan ja sen tähden esim. keskittyminen shiborivärjäykseen jäi vaillinaisemmaksi kuin toivoin.  Onneksi opettajamme jakoi kuitenkin kustakin menetelmästä hyödylliset yhteenvedot, joiden avulla voin tulevaisuudessa tehdä kokeiluja mielikuvituksen ja tilamahdollisuuksien sallimissa rajoissa. Kankaanpainannan kiehtovuutta syö ikävä kyllä se tosiasia että koti (eli keittiö) ei ole paikkana toimivin värien kanssa työskentelyyn ilman että uhkana on ympäristön peruuttamaton sotkeutuminen. Tätä tosiasiaa lukuunottamatta itse tekniikka valtavine mahdollisuuksineen on itseäni kiehtova! Kankaanpainannassa ja värjäyksessä ei liene rajoina kuin oma mielikuvitus ja viitseliäisyys. 

"Matkalla mökille" laudeliina sekä perhoskuvioinen raidallinen käsipyyhe ovat aurinkovärjäystekniikalla värjättyä Eurokankaasta ostettua 100% -pellavaa. Värjäyksessä Emo-Tuotanto Oy:n Ruiskuemulsio värjättiin vast. yrityksen kankaanpainoväripigmenteillä ja siveltiin kankaalle. Laudeliinan "ympyräpolun" muodon suunnittelin kukkaruukkujen aluslautasia hyödyntäen kuten alla esitetystä kuvasta näkyy. Tekniikka perustuu siihen että pigmentti pakenee kankaan kuivumissuuntaan ja siten halutulla kuviolla varjostetut kohdat kuivuvat hitaammin muodostaen lopullisen kuvion.




Sinisen pyyheliinan kuvio puolestaan syntyi taittelemalla kangas pituussuuntaan ja jättämällä se kuivumaan näin viikattuna.




Molempiin kankaisiin Emo-Tuotanto Oy:n peittovalkoisella laakapainetut kuviot piirsin ja kaiversin linolevylle. 




Toinen käsipyyhkeistä (kolmiokuvioinen) on värjätty shiboritekniikalla kuumareaktiivivärein. Saatu sininen väri on kahden sinisen (preussin sinisen ja ultramariinin sininen 1:1) pigmentin sekoitus ja kuvion taitteluohje otettiin Yoshiko Iwamoto Wadan, Mary Kellogg Ricen ja Jane Bartonin kirjasta "Shibori". 





Sisustustyynyjen kuviot on painettu linolevylle tekemilläni muoteilla jälleen Emo-tuotannon kuultopastoja hyödyntäen viskoosi-puuvilla sekoite kankaalle sekä 100% puuvillakankaalle.





Tyynyt, pyyheliinat ja laudeliinan ompelin lopulta kiinnitettyäni värit tekstiileihin kuumalla silitysraudalla silittäen. 

"Matkalla mökille" -saunatekstiilien ohella kevään aikana syntyi joukko värjättyjä kankaanpalasia, jotka eivät lopulliseen tekstiilikokonaisuuteen kriittisen silmäni vuoksi päätyneet. Katsotaan löytyykö niille tulevaisuudessa jotain käyttöä, vai päätyvätkö ne pyörimään ikuisuuksiksi käsityökaapin perukoille. 


1 kommentti:

  1. Tosi kivoja. Mäkin olen harrastanut kankaan värjäämistä, kun olin nuori tyttö.
    Tuuppa käymään Aurinkokujalla ja osallistu arvontaan.

    VastaaPoista