SIVUT

1/02/2019

Jämälangoista virkattu joulukuusenalusmatto





Nyt kun tuo kuusi on kannettu ulos talosta ja joulu on meidän perheessä virallisesti ohi, voinkin ryhtyä muistelemaan sitä.

Vietimme joulun tänä vuonna kotona ja päädyin työllistämään itseni joulukuusenalusmaton virkkuutyöllä. Tässä nyt esittelyssä villalankavarastoni jämistä puolipylväin virkattu pyöreä matto, jonka halkaisija on 122 cm.

Tälläinen käsityö on mitä mahtavin kohde upottaa kaikenlaisia lankatuppuroita väreineen, materiaaleineen ja langanpaksuuksineen yhteen työhön. Puolipylväs "syö" myös mukavasti lankametrejä ts. jämälankavarastoni hupeni mukavasti. 

Aloitin virkkauksen neljällä ketjusilmukalla, jotka yhdistin piilosilmukalla renkaaksi. Tämän jälkeen virkkasin puolipylväitä 11 kpl 1. kerrokseen ja 2. kerrokseen niitä tuli 22. 3. kerroksen lisäykset tein sitten jokatoiseen silmukkaan ja 4. kerrokseen lisäykset joka kolmanteen silmukkaan jne. Jatkoin alun systemaattisuuden jälkeen lisäyksiä sitten aivan summamutikassa, pitäen huolta siitä että virkkuutyö ei alkanut muuttua kuppimaiseksi, eikä reuna puolestaan liestynyt liiallisista lisäyksistä. Lopullinen silmukkamäärä jäi arvoitukseksi.

Virkkasin maton pääasiassa kolmea lankaa samanaikaisesti mukana kuljettaen. Paksumpien, kuten huopasen ja Iso veljen rinnalla pidin vain yhtä lankaa. Suurin osa langoista on peräisin yli 20 vuoden takaa. 



Vaan vieläpä noita lankoja jäi ja niistä on päästävä eroon. Ehkä yritän virkata vielä toisen maton, jahka keksin virkattavalle käyttökohteen. Olen niin huono tekemään mitään käsityötä, ellen keksi sille jo tekovaiheessa käyttökohdetta.

Tässä matto vielä kuusen alla ja ikävästi kippurassa alusmaton tähden. Päädyin pitämään virkkaamani maton alla aikanaan kaupasta hankittua kuusenalusmattoa, ihan siitä syystä että se on toiselta puolelta muovitettu. Pysyivätpä yli lorahtaneet kuusenkasteluvedet poissa parketin pinnasta. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti