SIVUT

2/04/2017

Frozen Olaf -kakku Tomakselle




Tomaksen toiveena oli saada Anna, Elsa, Olaf ja poro aiheiset syntymäpäivät (eli Frozen syntymäpäivät) ja sen toiveen täyttämiseksi tein hänelle syntymäpäiväjuhlaan nro 1 Olaf -kakun. Anna ja Elsa saivat luvan hymyillä meille juhlijoille serveteistä ja se poro, eli meillä lego-Sven, unohtui poikien huoneen hyllylle. Idean kakkuun sain Frozen elokuvan kohtauksesta, missä Anna ja Elsa huokailevat kuuman suklaan aiheuttaman huumaavan tuoksun perään.  

Kakku on ensimmäinen leipomani gluteeniton leivonnainen ja jännitin kakkupohjan paistamista, mikä osoittautui aivan turhaksi. Kakkutaikina nousi erinomaisesti siitäkin huolimatta, että yleiskoneeni on edelleen se sama vanha ylikuumeneva yksilö, mikä pakottaa minut jäähdyttelemään taikinaa kesken kananmunasokerivaahdon vatkauksen ja edelleen, vaikka jaoin taikinan kahteen peräjälkeen paistettavaan osaan. En omista kuin yhden 20cm kakkuvuoan ja koska tulin tehneeksi kerralla ison taikinan, oli minun paistettava se kahdessa osassa. Kaikesta tästä säädöstä huolimatta kakku ei lässähtänyt ja makukin oli kohdallaan. 

Olen jostain syystä omaksunut uskomuksen siihen että gluteeniton kakku olisi hankala tehdä ja ettei se vastaisi maultaan perinteistä sokerikakkua. Tämän kakun tapauksessa ennakkoluuloni eivät ainakaan pitäneet paikkaansa. Minulla on siis huomattavan vähän kokemusta ylipäätään mistään gluteenittomasta leivonnaisesta ja ennakkoluuloni ovat kirjaimellisesti juuri luuloja. 

Käytin kakkuun Sunnuntai gluteenittomia jauhoja sekä perunajauhoja 1:1 ja kakkutaikina noudatti ohjetta, jonka muuntelin summamutikassa perinteisestä kääretorttupohjan ohjeesta.

Kakkutaikina:
6 kananmunaa
3 dl sokeria
1,5 dl gluteenittomia Sunnuntai jauhoja
1,5 dl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta

175 C-astetta ja 20 min per kakkupohja.

Kakun sisälle valmistin 

Mascarpone-kuohukerma-suklaa-vaahdon
2 purkkia Mascarponejuustoa
4 dl kuohukermaa
2 rkl tomusokeria
3 pientä Dajm -patukkaa murskattuna
Valkosuklaata ja Fazerin sinistä suklaata yhteensä noin 100 g murskattuna
Vanijatangosta vaniljaa 

Vaahdotin mascarponejuuston, kerman ja sokerin ensin vaahdoksi ja lisäsin tämän jälkeen lusikalla sekoittaen suklaat ja vaniljan. Seoksesta tulee näin hyvinkin tönkkö ja helposti kakun väliin levitettävä, niin etteivät kerrokset laskeudu toisiinsa liian tiiviisti ja kakkua leikattaessa kakkupohjan ja täytteen kerrokset erottuvat kauniisti toisistaan.

Kakku on kostutettu rasvattomalla maidolla ja vuorattu ympäriinsä Wiltonin sinisellä pastavärillä värjätyllä voikreemillä. Voikreemin ohje noudattaa kutakuinkin Kinuskikissan sivuilta löydettävissä olevaa ohjetta. 

Päälle sulatettu suklaakastike on valmistettu Fazerin taloussuklaasta sekä kuohukermasta sekoittamalla keskenään reilu puolikas suklaalevystä 1 dl lämmitettyä kuohukermaa. Ohje ei ollut täysin onnistunut, sillä kastike ei ottanut jähmettyäkseen ja jouduin naamioimaan ns. epäonnistuneen valutuksen kakun koristeluvaiheessa siihen sopivaksi. Seuraavaan kakkuun minun täytyy muistaa muunnella kastikkeen reseptiä niin että saan siitä paksumman.

Kakun koristeet ovat ostotavaraa Citymarketin ja Prisman karamelli sekä pähkinähyllyistä. Lumihiutalemuotit sekä Renshawin sokerimassan  ostin Tammiston Confetista. 

Tämän kakun innoittamana leivon ensi viikonlopun kakut myös gluteenittomina. On mukavampaa juhlia, kun gluteenia välttelevien vieraiden ei tarvitse olla haikeina siitä, etteivät he saa syödä samaa kuin muut vieraat! Juhlat siis jatkuvat jälleen viikon kuluttua sekä Frozen että Batman -teemalla.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti