SIVUT

2/07/2017

Myöhäinen aamiainen ja itse kudottu pannunalunen

Aurinko, vihdoin! Ja tietysti pakkanen sen kera, mutten valita, sillä viherhuoneemme kylpee auringon valossa ja lämmössä ja tekee mahdolliseksi tilan käytön usean harmaan kuukauden jälkeen. 

Valosta innostuneena päätin rakentaa itselleni myöhäisen aamiaisen itse tehdystä granolasta, rahkasta, kuivatuista karpaloista, vihersmoothiesta ja cappuccinosta sekä kuvata samalla viime syksyn lopussa kangaspuilla kutomani pannunalusen. P
annunalunen kuuluu Helsky -käsityökoulun tehtäväantoihin ja se on toinen tämän opintovuoden aikana toteutettavista kudontatöistä. 

Tehtävänämme oli suunnitella ja kutoa pannunalunen Helskyn työtiloissa valmiiksi luotuun "Suomi 100" -teeman loimiin. Käytin itse kudonnassa Hobby Pointista ostamaani valmiiksi huovutettua kirkkaanvihreää huopanauhaa sekä pellavalankaa. Pellavalangan merkki oli Bokens -Rohdin Nel 8 ja väri yönsininen. 
En ole ennen tätä kudontatyötä koskaan kutonut kuin kahdella polkusella ja suurin hankaluus työtä tehdessä olikin osua oikeisiin polkusiin. Toinen opinpaikka oli luhalla lyömisen voimakkuuden hillintä. Olen tottunut mattopalttinaa kutoessani paukuttamaan luhalla mahdollisimman lujaa ja tämän työn kohdalla se ei kannattanut, sillä halusin saada kolmivärisen loimen näkyviin yönsinisen pellavalangan välistä. 

Pannunalusen reunat on loimen puista irrottamisen jälkeen päätelty ompelukonetikillä ja käännetty edelleen kaksinkerroin sekä huoliteltu käsinommellen.

Kuvan granolan ja vihersmoothien olen valmistanut seuraavilla ohjeilla:

Granola

Mittasin kuppiin ja sekoitin keskenään

noin 4 dl kaurahiutaleita
1/2 dl kookossokeria (makeutusaineen määrän ja laadun voi valita mielensä mukaan)
noin 1 dl spelttijauhoja
1 rkl kookosöljyä
loraus oliiviöljyä (öljyn laatu ja määrä on valinnainen)
noin 1 dl vettä
Kanelia 1 tl
Vaniljasokeria 1 tl

Lisäksi sekoitin joukkoon kaapista löytyneitä pistaasipähkinöitä

Uunin lämpötila oli 180 C-astetta ja paistoaika noin 20 min pellille levitettynä. 

Granolasta tulee sitä paakkuisempaa mitä enemmän spelttijauhoja lisätään. Paakkuja ei kannata hajottaa sekoitusvaiheessa eikä pellille levitettäessä. 

Granolan kypsyttyä sen kannattaa antaa jäähtyä pellillä jälkilämmössä tai keittiön pöydällä. Granolan liian aikainen sulkeminen lämpimänä rasiaan/ purkkiin saa sen kostumaan ja tällöin sen säilyvyys heikkenee.

Granola on siitä erinomainen ruoka, että sen joukkoon voi heitellä vähän mitä mieleen tulee: pähkinöitä, manteleita, siemeniä, kookoshiutaleita tms. Ohjetta muuntelemalla ruokaan saa vaihtelua, etenkin jos tekee kuten minä, eikä käytä lisäyksissä mittaa. Jokainen erä on yksilöllinen ja toistettavuus huono.

Vihersmoothie

Appelsiineja (tänään niitä taisi olla 6 kpl)
Limejä (3 kpl)
Tuoretta minttua
Tuoretta lehtikaalta
Mangokuutioita pakastealtaasta

Puristin appelsiineista ja limeistä tuoremehua ja lisäsin mehun joukkoon lehtikaalin lehdenpaloja sekä tuoretta minttua. Sekoitin nämä keskenään sauvasekoittimella kunnes lehtikaali ja minttu olivat hajonneet mehun joukkoon pieniksi paloiksi. Tämän jälkeen lisäsin joukkoon suoraan pakasteesta valmiita mangokuutioita ja jauhoin ne sauvasekoittimella kaali-minttu-mehun joukkoon. 

Jos smoothie jää liian paksuksi, sen joukkoon voi lisätä mehua. Mehuksi sopii myös vaihtoehtoisesti kaupan tuoremehu tai omenamehu. Tänään en niitä lisännyt, sillä halusin smoothien suhteen vältellä erikseen lisättyä sokeria.

Smoothie kannattaa nauttia hyvin kylmänä. Omasta mielestäni ainakin se muuttuu lämmetessään mangon ansiosta liian makeaksi. Makuasioista ei toki voi kiistellä ts. kukin juo miten tykkää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti